20 iun. 2011

PROIECT INTERCULTURAL


Cu sprijinul NIRO Investment Group, Primariei Municipiului Bucuresti (Departamentul Invatamant, Cultura, Turism) si Ambasadei Macedoniei, in perioada 9-12 iunie 2011 dansatorii Ansamblului DOINA al Casei de Cultura a Studentilor Bucuresti au participat la Festivalul international de folclor “Ohrid Waves” desfasurat in Struga-Ohrid, Macedonia.

Festivalul “Ohrid Waves” a fost organizat de Asociatia Makfolk Skopje – Kud Talija in colaborare cu Primaria si Consiliul Local.

La acest eveniment cultural international au participat grupuri artistice din Rusia, Slovacia, Bulgaria, Turcia, Macedonia, Romania.

Obiectivul principal al festivalului a fost promovarea dialogului intercultural dintre tarile participante, prin muzica si dans.

De altfel, Ansamblul folcloric DOINA a fost prin el insusi un promotor al interculturalitatii, din structura sa facand parte, alaturi de tineri romani, un student din Bulgaria, o studenta din Republica Moldova si o masteranda din Belgia.

Toate ansamblurile folclorice au fost cazate in acelasi complex, ceea ce a facilitat schimburile de experienta coregrafica si relatiile de prietenie intre tinerii de nationalitati diferite.

Publicul macedonean a beneficiat de spectacole variate, care au prezentat frumusetea dansurilor, muzicii si portului popular din fiecare tara. De asemenea, costumele nationale au fost etalate si la parada organizata de festival.

Grupul roman a prezentat sase dansuri populare din regiunile Oltenia, Moldova, Transilvania, fiecare cu costumul sau specific.

In timpul acestui proiect participantii la festival au beneficiat si de experiente de educatie non-formala.

Astfel, gazdele macedonene au oferit tinerilor participanti straini seri culturale cu muzica locala, precum si vizite la obiective importante din Ohrid (centru cultural si religios, sit al patrimoniului mondial UNESCO), in timpul carora au fost oferite informatii despre istoria si caracteristicile tarii:

-         lacul Ohrid, mentionat in documente grecesti datand din 363 I.C.;
-         orasul Ohrid, locuit de 2400 de ani, avand 365 de biserici;
-         Manastirea Sf. Kliment si Naum, fondata in 910, loc de pelerinaj aproape de granita cu Albania;
-         Fortareata regelui Samuil, din secolul V;
-         St. Pantelejmon – Plaoshnik, prima universitate pan-slavonica, in care a fost creat alfabetul chirilic;
-         Sf. Jovan Kaneo, secolul XIII, zona cu arhitectura de influenta armeana;
-         Amfiteatrul Antic, sit helenistic (celelalte trei teatre antice din Macedonia sunt romane).

De asemenea, participantii au aflat ca prin Struga, fost centru comercial al tarii, trecea Via Egnatia, drumul ce lega Roma de Salonic si Constantinopol.

Tot in acest oras a fost compus de catre Vlado Maleski Imnul national al Macedoniei “Denes nad Makedonija se raga”.

In prezent in Struga are loc anual cel mai important festival international de poezie din lume “Struga Poetry Evenings”, printre laureatii acestuia aflandu-se mai multi castigatori ai Premiului Nobel pentru Literatura precum Pablo Neruda.

La intoarcerea spre tara s-a realizat o scurta vizita in orasul Skopje, cu influenta bizantina si otomana, strajuit de Crucea Mileniului care celebreaza 2000 de ani de crestinism.

O oprire obligatorie in capitala Macedoniei a fost Casa Memoriala a Maicii Tereza, calugarita catolica laureata a Premiului Nobel pentru Pace.


vizitati www.ansambluldoina.blogspot.com