18 mar. 2010

CONCURS

Centrul de Educatie non-formala a fost gazda unui concurs de cultura generala intre mai multe echipe ale Asociatiei Studentilor si Elevilor Basarabeni desfasurat in cadrul Campionatului " Ce Unde Cand ".

Prin rotatie, o echipa stabileste intrebarile, iar sase echipe raspund.
Intr-o atmosfera de competitie, dar cu spirit de echipa, concurentii au fost provocati de intrebari diferite, toti participantii afland in final raspunsurile corecte.

- Nicolae Iorga a spus ca “Basarabia este Mesopotamia Romaniei”. Ganditi-va la originea cuvantului “Mesopotamia” , asa incat sa explicati aceasta asemanare facuta acum mai bine de jumatate de veac.
R: “Mesopotamia “ inseamna, in greaca veche :”intre rauri”. Basarabia este intre Nistru si Prut, asa cum Mesoptamia este intre Tigru si Eufrat.
- Numerele pot fi scrise atat in cifre arabice, cat si in cifre romane. Astazi, folosim in mod curent cifrele arabice. Totusi exista o cifra Arabica care nu poate fi scrisa in cifre romane. Care este cifra?
R: Zero
- In Babilonia acum 1000 de ani obiceiul era ca dupa nunta, tatal miresei sa-i dea ginerelui timp de o luna sa bea. Bautura era bere fabricata din miere. Ce traditie s-a format de pe urma acestui obicei?
R: Luna de miere sau Honeymoon
- Cum se numesc astazi locatiile care pe vremuri erau numite “bucatariile vrajitoarelor”?
R: Farmacii
- In urma unor descoperiri, la bordul unei corabii din secolul 18, printre lucrurile unui doctor a fost gasit un ciocan mare de lemn. Intrebare: Ce folosesc medicii in zilele noastre in locul ciocanului de lemn?
R: Anestezia
- In anul 2004 in Italia a avut loc a 5-a decada a World Food Programme (Programul de alimentare mondiala). Cu ocazia acestui eveniment a fost emisa o serie limitata de monezi Euro care avea imprimat Globul pamantesc, înclinat spre dreapta si purtand inscriptia „World Food Programme” inconjurat de 3 elemente care reprezinta sursele alimentare de baza ale planetei. Care sunt ele ?
R: Un spic de gru, altul de porumb si al treilea de orez.
- Majoritatea popoarelor Europei fac parte din cele 4 familii, cum ar fi Familiile Latina, Germanica si Slava. Ce tara face parte din cea de a patra familie, cea Fino-Ugrica, alaturi de Finlanda si Ungaria?
R: Estonia