29 aug. 2010

Ziua Internationala a Dreptului de a Sti

In fiecare an pe 28 septembrie se sarbatoreste Ziua Internationala a Dreptului de a Sti, zi stabilita in anul 2002 cu ocazia reuniunii principalelor organizatii neguvernamentale preocupate de accesul la informatiile publice, reunite in cadrul Freedom of Information Advocates Network. 

Cu aceasta ocazie Centrul de Educatie non-Formala CEnF a fost partener in organizarea la Centrul de Informare ONU a unui curs dedicat tinerilor cu tema "Informatia publica - un drept sau o obligatie"  (lector Dana Stanculescu).

Cursul a atins urmatoarele teme :

- Informatia de interes public
- Informatia de interes public vs informat
ia clasificata
- Beneficiarul informatiilor de interes public
- Exceptiile de la liberul acces la informatiile de interes public
- Comunicarea din oficiu si comunicarea la cerere a informatiilor de interes public
- Comunicarea electronică a informa
țiilor de interes public
- Costurile pe care le platim pentru obtinerea informatiilor
- Termene de soluționare a solicitarilor de informatii
- Reclamatia administrativa in cazul încalcarii dreptului de liber acces la informatiile de interes public
- Cum putem folosi accesul la informatiile de interes public in dezvoltarea parteneriatelor

In data de 12 octombrie 2001, Parlamentul a adoptat Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, un demers legislativ care asigura transparenta specifica unei societati democratice.


     

24 aug. 2010

PROIECTE EUROPENE

Intre 18-23 septembrie Casa Studentilor Bucuresti prin Centrul de Educatie non-Formala CEnF a participat in Malta la proiectul european multilateral “Valorizing rural woman” desfasurat in parteneriat intre 5 tari : Spania, Italia, Romania, Malta si Portugalia. (coordonator local : Asociatia Femeilor din Romania).

Proiectul se deruleaza pe o perioada de doi ani si face parte din programul Long Life Learning al Uniunii Europene.

Activitatile proiectului au cuprins prezentari ale tarilor participante (CEnF a realizat prezentarea „Romanian Urban Youth and Rural Traditions”), metodologii de training, cunoastere interculturala.

Republica Malta este formata din trei insule : Malta, Gozo si Comino.

S-au realizat sesiuni de informare la complexul agro-turistic Ta’Mena (10 hectare de maslini), Fabrica alimentara Magro (1 din 7 familii in Gozo este implicata in cultura tomatelor), Complexul Mestesugurilor, salinele de la Malsalforn, Muzeul Cavalerilor de Malta, Gradinile Barracca, Citadela din orasul Victoria (capitala insulei Gozo), si s-a asistat la reconstituirea unei nunti traditionale rurale.

Perioada proiectului a cuprins si Ziua Nationala, in care participantii din cele cinci tari au aflat informatii istorice din capitala oficiala - Valleta, cele trei orase port Vittoriosa, Senglea si Cospicua, reunite sub numele de Cottonera, orasele Floriana si Mdina,  acesta din urma fiind un oras medieval cu influente arabe.



15 aug. 2010

LANSAREA ANULUI INTERNATIONAL AL TINERETULUI



12 august 2010 – 11 august 2011, Anul International al Tineretului

Alaturi de toate tarile membre ale Organizatiei Natiunilor Unite, joi 12 august a fost lansat oficial si in tara noastra Anul International al Tineretului 2010-2011 „Our Year. Our Voice”.

Lansarea a avut loc la Centrul de Informare al ONU pentru Romania printr-o masa rotunda pe tema „Implicarea tinerilor în educatia pentru dezvoltare - Proiecte de succes”.

Cu acest prilej, Centrul de Educatie non-Formala CEnF a fost invitat sa-si prezinte activitatile ca exemplu de buna practica printre organizatiile care deruleaza actiuni in domeniul tineretului.

La manifestare au participat reprezentanti de la UNDP Romania, Biroul de Informare al Consiliului Europei, Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret, Primaria Municipiului Bucuresti, Consiliul General al Municipiului Bucuresti, Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare, Asociatia Municipiilor din Romania, Consiliul Tineretului din Romania, Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, Consiliul Municipal al Elevilor, Junior Achievement Romania, Asociatia Asistenta si Programe pentru Dezvoltare, World Vision Romania, Asociatia Europeana pentru Apararea Drepturilor Omului, Asociatia Romana pentru Educatie si Dezvoltare, Asociatia Parteneriat pentru Europa.


1 aug. 2010


Joi 29 iulie a avut loc in CEnF intalnirea partenerilor ce deruleaza proiectul Start You al carui scop este facilitarea insertiei pe piata muncii a elevilor si studentilor.

Astfel, prin cresterea sanselor de ocupare si dezvoltare a competentelor personale si profesionale ale tinerilor se va imbunatati tranzitia de la scoala la viata activa.

Prin 70 de workshopuri se va urmari dezvoltarea spiritului de antreprenoriat al participantilor.

Inovativ in aceste ateliere este conceptul de "intreprindere simulata", prin care vor fi exersate procesele economice existente  in departamentele resurse umane, secretariat, marketing, desfacere, financiar-contabilitate din firmele reale.