4 mai 2010

INTERCULTURAL

Hablas Espanol ?

In cadrul manifestarilor reunite de Casa Studentilor sub tema "Europa la noi acasa" (1-10 mai), Centrul de Educatie non-Formala promoveaza cultura hispanica.

In 4 mai, lectie deschisa de limba spaniola, informatii interesante despre cultura si civilizatia iberica, muzica si prezentari video cu imagini ale stravechiului Camino de Santiago.

Drumul spre Santiago de Compostella este o cale de pelerinaj cu o traditie de 1000 de ani. Datorita încarcaturii sale unice, istorice, culturale si spirituale, acest drum este supranumit, simplu, El Camino (Drumul).

El Camino traverseaza Spania de la Est la Vest, de la Pirinei pana la Oceanul Atlantic (900 km). Traseul a fost creat de vechii celti din pensinsula iberica , chiar pe sub Calea Lactee.

Ca drum de pelerinaj catre locul de inmormântare al Sfântului Iacob, El Camino a fost timp de sute de ani o destinatie religioasa. Popularitatea sa a atins un punct maxim in evul mediu si unul minim în timpul dictaturii lui Franco.
Pelerini la Santiago au fost odinioara Sfântul Francisc, Roland (fiul lui Carol cel Mare), El Cid, si, mai aproape de noi, Paolo Coehlo.

In ultimii ani, Drumul catre Santiago trece printr-o renastere. A fost redescoperit de oamenii în cautarea ineditului si a fost declarat Itinerariu Cultural European in 1986, apoi inclus in Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO (UNESCO World Heritage).

Mii de pelerini din intreaga lume parcurg anual acest traseu fascinant. Motivatiile lor sunt diferite: natura, cultura, gastronomia, intalnirile, aventura, provocarea fizica si redescoperirea bucuriilor simple.